Білковий торт «Павутинка»

Французьким кондитерам можна посилати незліченна кількість хвалебних слів, адже їх дивний винахід – безе – полюбилося гурманам всього світу. Дивовижно ніжний, що тане в роті ласощі готується легко і просто, а дарує нескінченне море насолоди. Рецептів, в основі яких лежить безе, – незліченна кількість, адже збиті з цукром запечені яєчні білки можуть бути як самостійним десертом, так і основою для різних тортів і тістечок. Один з них, легкий торт білковий «Павутинка», ми пропонуємо вам освоїти.

Для приготування цього шикарного торта потрібно чимало часу і вправності. Зате результат буде чудовим. Торт дуже смачний і красивий. Гості будуть в захваті.

Інгредієнти:

Для білкового тіста:

Яєчні білки від 8 яєць
Цукор – 1 стакан (200г)
Волоські горіхи – приблизно 200г
Борошно – приблизно 50г (3 столові ложки)
Кориця – 3г (щіпка)
Сіль – 3г (щіпка)
Мигдальний екстракт – 3-4 г (12 чайної ложки)

Для заварного крему:

Молоко – 100 мл (півсклянки)
Вершки жирністю 33% – 100 мл (півсклянки)
Цукор – 150г (10 столових ложок)
Яєчні жовтки від 4 яєць
Незбиране згущене молоко – 2 столові ложки
Вершкове масло – 300г (1 пачка + 2/3 пачки)

Для глазурі:

Готова біла глазур або плитка білого шоколаду -200г
Готова темна глазур або плитка гіркого шоколаду з 70% какао – 50г
Вершки жирністю 33% – 50г (3 столові ложки)
Мигдальна стружка для оформлення торта

Рецепт приготування «Павутинки»:

Вершкове масло викладіть з холодильника і залиште для розм’якшення.

Волоські горіхи покладіть на деко і обсмажте в духовці при температурі 160 градусів хвилин 10.

Підсушені горіхи остудити, потім подрібнити в блендері до стану порошку.

Горіхи посипте борошном.

До подрібненим горіхам додати сіль і корицю.

Відокремте білки від жовтків. Яєчні білки збийте з додаванням цукру в міцну піну. Додайте мигдальний екстракт. Обережно перемішуючи білки ложкою, поступово введіть білки суміш горіхів і борошна. Руху ложки робіть зверху вниз, як би перевертаючи пласти пишною білкової маси, при цьому повертайте блюдо з білками.

Деко застеліть папером для випічки. На папері з допомогою дна від рознімної форми для випічки або каструлі намалюйте кола, визначають розмір майбутніх коржів. Тісто розділіть на дві частини. Викладіть білкове тісто на папір у межах визначених кордонів. Можна просто викладати ложкою, але значно простіше зробити це з допомогою кулінарного шприца.

Поставити коржі в духовку, попередньо розігріту до температури 160 градусів хвилин на 40. У процесі випічки коржі повинні стати сухими.

А поки коржі випікаються, займіться приготуванням крему.

Відокремити 4 жовтки від білків. Жовтки у Вас залишилися від приготування білкового тіста. Чотири, що залишилися, жовтки, на жаль, Вам не знадобляться. Подумайте, куди Ви можете їх використовувати, щоб добру не пропадати. Додайте до чотирьох жовтків цукор і ретельно перемішайте.

Перемішайте молоко з вершками. Нагрійте їх, але не кип’ятіть. Влийте гарячу масу в суміш з жовтками з цукром, перемішайте. Вливайте не відразу, а поступово, щоб жовтки не згорнулися.

Перелийте суміш жовтків і молока в каструлю і поставте каструлю на вогонь. Варіть суміш на слабкому вогні, безперервно помішуючи її. Варіть хвилин 10, в кінці суміш повинна загуснути. Зніміть суміш з вогню і остудіть.

Коли коржі испекутся, зніміть їх з листів, остудіть.

Коли заварний крем охолоне, збийте вершкове масло, поступово додайте в нього остудившийся крем, продовжуючи при цьому безперервно збивати його.

У готовий крем додайте «згущенку» і ще трохи збийте.

Візьміть один корж і вилийте на нього весь крем.

Накрийте торт другим коржем.

Злегка змастіть кремом боки торта і посипте їх мигдальною стружкою.

Шоколадну білу глазур або плитку білого шоколаду высыпите в каструлю (не забудьте поламати шоколад на шматочки). Каструль поставте в іншу каструлю діаметром побільше, наповнену водою. Поставте обидві каструлі на плиту і розігрійте білу глазур або плитку білого шоколаду на водяній бані. Коли глазур або шоколад розтане, додайте 2 столові ложки вершків.

Полийте торт гарячої білою глазур’ю.

Аналогічно розпустіть на водяній бані темну глазур або плитку темного шоколаду, в кінці також додайте одну столову ложку вершків. Темну нанесіть глазур на поверхню торта у вигляді спіралі.

З допомогою гострої дерев’яної палички або зубочистки проведіть від центру радіальні прямі лінії. В результаті у Вас повинен вийти малюнок, що нагадує павутину.

Чудовий святковий торт готовий. Можна запрошувати гостей.

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт