Медовий торт «Рижик» з заварний просоченням

Торт «Рижик» відноситься до різновиду медових, він виходить яскраво-оранжевого кольору, звідси і назва. Що стосується крему, то можна використовувати заварний, вершковий або сметанний. На чому зупинитися? Вибирайте на підставі особистих уподобань, але пам’ятайте:

  • масляний крем буде жирним, а знадобиться його багато, щоб промазати десяток коржів – не самий корисний варіант для людей з проблемами травлення;
  • заварний – набагато ніжніше, він не застигає до кінця, зате чудово просочує коржі;
  • сметанний – найпростіша альтернатива двом попереднім варіантам, але з ним «рижик» може виявитися суховатий.

Ми будемо готувати заварную «просочення»!

Час приготування: 120 хвилин

Кількість порцій: 8-10 порцій

Інгредієнти:

Для заварного крему:

  • молоко – 650 мл;
  • білий цукор – 75 г;
  • курячі яйця – 3 шт.;
  • борошно – 50 р;
  • вершкове масло – 75 г;
  • лимонний сік – 25 мл;
  • цедра лимона або апельсина – щіпка;
  • сіль – щіпка.

Для тіста:

  • мед – 2 ст. л. з гіркою;
  • сода – 1 ч. л. з гіркою;
  • сіль – на кінчику ложки;
  • цукор – 120 г;
  • вершкове масло – 120 г;
  • курячі яйця – 2 шт.;
  • пшеничне борошно – 350-400 р.

Покроковий процес приготування

Рецепт торта «Медовик» з заварним кремом не надто складний – ось з нього, з крему, ми і почнемо.

Курячі яйця збийте в мисці з цукром, використовуючи віночок. Потім додайте борошно пшеничне, продовжуйте збивати масу.

Налийте молоко в ківш і добре прогрійте його на плиті. Гаряче молоко додавайте потроху в збиту яєчну масу, а потім цю рідину влийте назад в ківш.

Всипте дрібку солі, поставте яєчно-молочну суміш на вогонь. Постійно необхідно помішувати крем, заварюючи його протягом 4-5 хвилин. Як тільки починає густіти, знімайте його з плити.

Додайте трохи цедри лимона або апельсина, влийте лимонний сік. Для більш ніжного і блискучого відтінку заварний просочення додавайте м’яке вершкове масло.

Добре перемішайте крем (він вже готовий!) і приберіть остигати. Щоб на поверхні просочення не утворювалася суха скоринка, накрийте його плівкою (покладіть харчову «кришку» прямо на крем, щоб не залишалося повітряного прошарку).

Тепер переходимо до випікання коржів. Своїм красивим відтінком торт «Рижик» буде зобов’язаний меду – налийте його в ківш, додайте ложку харчової соди. Прогрівайте мед на середньому вогні, постійно помішуючи. Запаху соди не буде відчуватися готової випічки.

Через кілька хвилин почне підніматися піна, мед поступово набуде карамельний колір. Важливо, щоб медова карамель не згоріла.

Знімайте піну медову з вогню і додайте відразу в неї цукор і вершкове масло, перемішуючи віночком.

Окремо в піалі курячі яйця збийте, додайте їх в медову масу. Всипте дрібку солі, невеликими порціями додавайте борошно, добре перемішуйте спочатку віночком.

Коли тісто почне густіти, скористайтесь ложкою для вимішування тіста. Виходить яскраве, м’яке і пластичне тісто. Обмотайте його харчовою плівкою і відправляйте в холодильник.

Через 1-2 години діставайте вже щільне і пружне тісто, розрізати на однакові шматки.

На пергаментним папері, присипаючи тісто борошном, розгортайте тонкі коржі. Щоб тісто не липло до качалку, покладіть плівку на кінцевий блін. Можна для розкачування застосовувати не качалку, а рулон з харчовою плівкою.

В розігрітій духовці (приблизно на 180 градусів) спечіть всі коржі до рудого відтінку. На один «кругляш» йде близько п’яти хвилин. Знімайте пергамент з коржа, прибирайте його остигати, поки ви печете інші.

Поки гарячий корж, надати йому рівні краї за допомогою тарілки, обрізаючи надмірності гострим ножем. В результаті у вас виходить 8-10 ідеально круглих коржів.

Обрізки від коржів подрібніть в дрібну крихту в ступці або в блендері.

Після того як коржі і крем охололи, можна промащувати «млинці» просоченням і збирати торт.

Посипте крихтою весь торт, залишайте його на кілька годин для просочення. Я зазвичай тримаю випічку спочатку в кімнаті (1-2 години), потім ставлю в холодильник.

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт