Овочевий холодник на буряковому відварі

Що таке «холодник»? Коли в російських селах так називали перші страви, що не потребують розігрівання перед подачею на стіл. Подібна практика відмінно економила час господинь і дозволяла збирати «продуктовий кошик» для чоловіків, які на кілька днів відправлялися на сінокіс, лісоповал або на рибалку.

Особливе «холодне» готувалося з капустою – пісні щі в зиму намораживались у величезних кадушках. М’ясний узвар використовувався дуже рідко, іноді в якості основи страви виступав рибний бульйон, частіше – грибний або овочевий. Але найпоширенішим інгредієнтом вважався кислуватий житній квас. У нього кришили різні овочі та зелень, а взимку приправляли їжу шматочками льоду.

Сьогодні страви старої російської кухні (за винятком хіба що окрошки, що пережила безліч трансформацій) незаслужено забуті. Однак багато з них цілком гідні того, щоб опинитися на обідньому столі – приміром, пісний буряковий холодник прекрасно підійде цінителям вегетаріанської кухні. Він порадує шанувальників здорового харчування і допоможе влаштувати правильний розвантажувальний день тим, хто хоче позбутися від непотрібних кілограмів.

Що може бути смачніше в спекотний полудень, ніж холодний супчик? Окрошка, гаспачо, таратор – ідеальні перші страви для літньої пори. Спробуємо приготувати одне з них – холодник. Це блюдо не тільки досить просто готується, але і вирішує відразу кілька завдань – втамовує спрагу, дає відчуття свіжості і ситості, а також підвищує життєвий тонус. Простіше кажучи, рецепт холодника з буряком не викличе питань, а результат буде напевно оцінений «на п’ять».

Основою супу є молода відварна буряк, яка надає страві чудовий насичений бордовий колір. Вона чудово поєднується з хрусткими огірками і ароматним зеленою цибулею. Кріп запашний гармонійно вписується в загальну композицію, вдало відтіняють смак інших інгредієнтів.

Інгредієнти:

  • буряк молода середнього розміру – 3 шт.;
  • огірок свіжий – 2-3 шт.;
  • лук зелений – 100 г;
  • зелень кропу – 1/2 пучка;
  • лимон – половина плоду;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Спосіб приготування

Буряк ретельно вимийте від забруднень щіткою для овочів. Тоненький корінець і кілька сантиметрів стебла не обрізайте.

Укладіть буряк в каструлю, залийте холодною водою (щоб покривала коренеплоди) і поставте на вогонь. Коли рідина закипить, зменшіть вогонь і прикрийте ємність кришкою. Варіть від 1 до 1,5 годин. Час варіння залежить від сорту і розміру овоча.

Підготуйте інші інгредієнти. Огірки вимийте і наріжте тонкою соломкою.

Цибулю почистіть від хвостиків, добре промийте і обсушіть. Наріжте тонкими кільцями, включаючи цибулини.

Зелень кропу вимийте, обтрусіть від води і дрібно наріжте.

Каструлю з готовою буряком зніміть з вогню. Отриманий відвар процідіть в іншу ємність, а овочі відразу ж залийте холодною водою (краще крижаною). Завдяки цій нехитрій процедурі коренеплоди стануть ще м’якше і соковитіше, але, головне, їх буде легко очистити.

Очищений від шкірки буряк наріжте тонкою соломкою.

Буряковий відвар остудіть, додайте в нього стільки холодної кип’яченої води, щоб загальний об’єм рідини склав 1,5 літра. Викладіть в каструлю буряк, огірки, зелений лук і кріп.

З лимона вичавити 2 столових ложки соку, додайте цукор за смаком сіль.

Ретельно перемішайте і поставте на 20 хвилин у холодильник.

Страва готова! Налийте суп в глибокі тарілки, покладіть по столовій ложці сметани і подавайте до столу.

Господині на замітку: Рецепт супу «Холодник» з буряком не передбачає особливої гостроти, але при бажанні для більш багатого смаку в страву можна додати мелений чорний перець. Буряковий відвар можна замінити хлібним квасом, а лимонний сік – розведеною у воді лимонною кислотою.

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт