Розсольник на огірковому розсолі з перловою крупою

За багато століть кулінарної історії Русі словом «розсольник» називали безліч найрізноманітніших і абсолютно несхожих страв – від пирогів до густих рагу з м’ясом або рибою. Єдине, що їх об’єднувало – присутність у складі огіркового (рідше – капустяного) розсолу. Саме цим і пояснюється етимологія назви.

Рубане м’ясо з яйцем і зеленню, залите кислуватим соком з-під бочкових солінь, в давнину вважалося кращим стравою після свят – воно допомагало прийти в себе любителям надмірних «пиятик». Окремої варіння воно не вимагало подавалося холодним, іноді – з шматочками льоду. Заодно рассольниками називали щось, що нагадує юшку з огірками, кислі щі і солянки – своє окреме ім’я кожне з цих страв отримало набагато пізніше.

Круп’яні заправки вводилися до складу таких страв різні, але ячмінь цінувався за ситність і здатність давати особливу наваристого навіть без м’яса. Сьогодні приготувати суп розсольник з перловкою можна кількома способами, але пісний (без м’яса) особливо порадує тих, хто бажає обмежити споживання білка або віддає перевагу вегетаріанській дієті.

Суп готується швидко, а результат радує. Погодьтеся, частенько таке буває: хочеться супчика, але немає бажання возитися з м’ясним бульйоном. Ось і не возитеся! Є чудові супи, які смачні без м’яса. Наприклад, розсольник. Перлова крупа (до речі, це ячмінь) дуже насичена і дає густий, наповнений смаком бульйон, не вимагає присутності м’яса.

Категоричні м’ясоїди можуть також використовувати наш рецепт. Просто ми будемо варити суп на воді, а ви варите на бульйоні. У будь-якому випадку вийде дуже смачно і бадьоренько. Чому бадьоренько? Ну а як назвеш смак супу з солоними огірками? Приступимо!

Продукти

Вода – 2 літри.
Перловка – 2-3 столові ложки.
Морква – 1 штука.
Ріпчаста цибуля – 1 головка.
Картопля – 4 бульби.
Огірки солоні або мариновані – 1-2 штуки (невеликі).
Огірковий розсіл – 100 мілілітрів.
Рослинна олія для обсмажування.
Кухонна сіль, приправа – кладете на свій смак.
Лавровий лист – 1-2 штуки.

Приготування

Перловку перебираємо і добре промиваємо в декількох водах. Можна мити в теплій або гарячій воді. У перловки товста шкура, розпаритися за цей час вона не встигне, зате промиється краще.

Висипаємо в каструльку з водою (250 мл) і варимо приблизно 40 хвилин, майже до готовності.

Очищаємо і моєму цибулю, рубаємо невеликими кубиками. Морква промиваємо і очищаємо. Натираємо на крупній тертці.

Ставимо сковороду на середній вогонь. Наливаємо трохи олії і обсмажуємо цибулю з морквою.

Картоплю миємо, чистимо, ріжемо на невеликі кубики, висипаємо в миску, заливаємо прохолодною водичкою і відставляємо поки в сторону.

Виймаємо з банки огірочки, відрізаємо кінчики, ріжемо на маленькі кубики.

Дивимося на крупу. Якщо вона виглядає досить пухкої і м’якою, відключаємо вогонь.

Ставимо на плиту каструлю з водою, в якій будемо варити суп.

Перекладаємо перловку без рідини в каструлю з киплячою водою. Варимо далі.

Через 10-15 хвилин кидаємо в каструлю картоплю, моркву, цибулю.

Коли картопля буде доведена до напівготовності, додаємо в суп огірочки.

Вже в кінці, десь за 5 хвилин до готовності, супчик приправляємо спеціями, кидаємо лавровий листочок. І виливаємо в суп розсіл.

П’ять хвилин пройшло, знімаємо! Суп розливаємо по тарілках. За бажанням заправляємо сметаною.

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт