Смажені баклажани в гострому соусі з часником і томатом

Шалена яблуко, вірменський огірок, синенький – як тільки не називають в різних регіонах звичайний баклажан, плід, який скрізь відмінно знаком гурманам, любимо і затребуваний. Сьогодні неможливо навіть припустити, звідки він почав переможний хід по світу – з Близького Сходу, країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Північної Африки. Вчені впевнені лише в одному – ще півтори тисячі років тому смажені баклажани з часником, м’ясом або запашними травами вже зібрали першу армію шанувальників.

Які тільки страви не роблять з цього овоча, яким видам термічного впливу його піддають! Та й самі плоди дуже відрізняються – принаймні, візуально. У країнах Середземномор’я найбільш поширені ті самі «синенькі», або, якщо вже бути точним, фіолетові плоди. В Африці чи в Китаї ходу баклажани інші – білі і жовтувато-золотисті. Ріднить їх тільки унікальний смак – трохи терпкий, вишуканий, благородний.

Яке блюдо вибрати і як приготувати баклажани з гострим часником смаком – один з найбільш звичних елементів застілля на південь від середньої смуги? Познайомившись з нашим рецептом, застосувавши його хоча б раз на практиці, ви обов’язково зрозумієте – таку закуску варто робити частіше.

Варіантів того, як приготувати баклажани з часником, існує безліч. Блюдо затребуване в азіатській, середземноморської і континентальної європейської кухні. Овоч можна з’єднувати з м’ясом або куркою, обсмажувати з картоплею, морквою або солодким перцем, підкреслювати його вишуканість з допомогою подрібнених горіхів або пряних сухарів.

Обсмажені скибочки баклажанів набувають чудовий смак і божественний аромат завдяки додаванню свіжої зелені і часнику. Як відомо, часник – найкращий «друг» баклажана, адже саме він робить смак більш яскравим. У свою чергу зелень петрушки і кропу насичує блюдо приємним тонким ароматом.

Необхідні інгредієнти

баклажани – 4 шт.;
часник – 4 зубчики;
зелень кропу – 4-5 гілочок;
зелень петрушки – 4-5 гілочок;
рослинна олія – 2 ст. л.;
томатна паста – 1,5-2 ст. л.;
перець чорний мелений – 1/2 ч. л.;
сіль.

Спосіб приготування

Баклажани вимити і витерти паперовим рушником. Видалити чашолистки.

Кожен розрізати на 4 поздовжні частини. Потім кожен скибочку нарізати поперек на шматочки товщиною в 1 сантиметр.

Викласти овочі в скляну або емальовану ємність і рясно посолити. Залишити на 15-20 хвилин.

Слідом за цим скибочки баклажанів промити і віджати, щоб видалити надлишки вологи.

Гілочки петрушки і кропу промити, обтрусити від води і дрібно нарубати.

Зубчики часнику очистити. Найшвидший спосіб зняти лушпиння – натиснути плоскою стороною ножа з широким лезом на зубок часнику і лушпиння відлетить сама. Після цього зубчики дрібно нарубати, але можна і пропустити через прес.

Підігріти олію у великій сковороді, викласти овочі і обсмажувати на середньому вогні протягом 20 хвилин. Перші 10 хвилин смажити під кришкою. Не забувайте помішувати! До речі, «хитрі» баклажани вбирають масло як губка. Тому для їх приготування краще всього використовувати сковороду з антипригарним покриттям. Тоді зазначеного в інгредієнтах кількості олії буде цілком достатньо.

Потім додати томатну пасту, часник, посолити, поперчити і як слід перемішати.

Готувати при відкритій кришці 2 хвилини.

Слідом за цим засипати в сковороду рубану зелень, перемішати і зняти з вогню.

Прикривши кришкою, залишити на 10 хвилин, щоб овочі ввібрали аромат зелені.

Смажені баклажани з часником і зеленню готові. Можна подавати до столу. Особливо добре це оригінальне блюдо поєднується з запеченої на грилі курочкою чи бараниною. А ще їх можна подати як закуску разом з теплим свіжовипеченим хлібом.

Любителям автентичної китайської кухні обов’язково сподобається рецепт смажених з часником гострих баклажанів – подібні страви популярні практично у всіх провінціях Піднебесної. Правда, безпосередньо у Китаї будь-гастрономічний шедевр розбавляється великою кількістю спецій.

Рада по приготуванню. Замість томатної пасти можна використовувати кетчуп (негострий). Його знадобиться 2 столових ложки.

Для довідки: страва багата вітамінами групи B, C, E, а також кальцієм і міддю.

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт