Суп-пюре з червоної сочевиці (індійська кухня)

Пропонуємо вам приготувати неймовірно смачне і корисне блюдо індійської кухні – пряний суп-пюре з червоної сочевиці.

на Жаль, чомусь у наш час цей продукт, що відноситься до бобових, рідкісний гість. А от у США та деяких країнах Європи страви з неї зустрічаються набагато частіше, оскільки найцінніші властивості сочевиці незаперечні.

Сочевиця є найбагатшим джерелом багатьох мікроелементів, вітамінів, незамінних амінокислот, а головне – легкозасвоюваного рослинного білка. Крім того, вона володіє унікальною здатністю: абсолютно не накопичує в собі шкідливі речовини. Страви з сочевиці сприяють поліпшенню травних процесів, профілактиці раку прямої кишки, налагоджують обмінні процеси і підсилюють іменну захист організму. А ще сочевиця – відмінний антидепресант. З поганим настроєм вона здатна впоратися не гірше, ніж обожнювані багатьма шоколадки. Але на відміну від улюблених солодощів вона ніяк не зіпсує фігуру – калорійність досить низька, всього 116 кал на 100 г готового продукту. Такі властивості роблять сочевицю самим бажаним продуктом вегетаріанського столу і численних дієт.

Втім, незважаючи на такі чудові показники, страви з сочевиці рекомендуються далеко не всім. Протипоказаннями до їх вживання є захворювання суглобів, подагра, уратурія (сечокислий діатез).

В індійській кухні сочевиця має досить широке застосування. І не варто забувати, що кухня Індії передбачає використання в стравах різноманітних прянощів і спецій. Цей суп з червоної сочевиці не є винятком. Додано білий мелений перець і одна з головних індійських приправ – куркума, має й іншу назву – турмерік. Вона надає супу приємний світло-жовтий колір і чудовий аромат. До речі, куркума відома в якості спеції більше двох з половиною тисяч років, але ще більш цінними є її лікувальні властивості, зазначені в Аюрведі.

Куркума, або, як її називають у Європі, «жовтий імбир» – своїми властивостями помітно покращує діяльність шлунково-кишкового тракту. Крім того, вона є цінним природним антибіотиком, і багато народні лікарі вважають, що вона може впоратися з деякими захворюваннями куди краще лікарських препаратів, які, як відомо, «одне лікують, інше калічать». Крім того, ця чудова спеція позитивного сонячного кольору зменшує запальні процеси, виводить з організму накопичені в ньому шлаки і токсини і вважається найпотужнішим антиоксидантом. Кажуть, що присутність куркуми в раціоні – практично стовідсоткова гарантія уникнути хвороби Альцгеймера (або старечого недоумства). Перерахування лікувальних властивостей куркуми може зайняти не один абзац, цієї індійської спеції під силу справлятися з різними захворюваннями.

Тепер ви можете уявити, якими унікальними властивостями може володіти наш суп-пюре з сочевиці, раз у ньому зібрані такі цінні інгредієнти. І перш, ніж перейти безпосередньо до рецепту, додам, що сама консистенція страви теж значною мірою може сприяти покращенню здоров’я. Адже, як відомо, супи-пюре чудово засвоюються, дають відчуття тривалого насичення і відмінно підходять для тих, хто часто і подовгу сидить на дієтах, чого, як відомо, найбільше страждає шлунково-кишковий тракт.

Необхідні продукти (з розрахунку на 2 порції)

сочевиця червона – 200 г;
цибуля ріпчаста середнього розміру – 1 головка;
часник – 3 зубчики;
вершкове масло – 1 ст. л.;
білий мелений перець;
куркума – 1 / 3 ч. л.;
сіль;
зелень кінзи – 3-4 гілочки.

Час приготування – 50 хвилин.

Як приготувати суп-пюре з сочевиці: покроковий рецепт

Цибулину почистити, добре вимити і дрібно нарубати.

Сочевицю уважно перебрати, видаляючи, якщо зустрінуться, зіпсовані боби. Потім висипати її на друшляк і як слід промити під проточною холодною водою.

Засипати цибулю і сочевицю в невелику каструлю і залити двома з половиною склянками холодної (краще фільтрованої або відстояною) води. Каструлю поставити на плиту.

Довести вміст до кипіння і додати куркуму. Варити, накривши нещільно кришкою, близько 30 хвилин (поки сочевиця не стане м’якою).

Поки вариться сочевиця, треба підготувати часникову заправку. Для цього зубчики часнику звільнити від луски, промити і дрібненько посікти ножем.

Часничницею користуватися небажано, так як в цьому супі-пюре з сочевиці потрібен саме рубаний часник, краще всього використовувати молодий часник, у неї більш виразний аромат, але м’який смак. Але через брак згодиться і старий, головне, щоб був без ознак гниття.

У сковороді розтопити вершкове масло, викласти в неї подрібнений часник і обсмажити, помішуючи лопаткою (краще дерев’яною) до легкого золотистого відтінку.

Каструлю зняти з вогню і дати вмісту трохи охолонути. Заглибним блендером подрібнити сочевицю з цибулею до стану однорідного пюре. А якщо у вас немає заглибного блендера, то треба поступити наступним чином: суп перелити в чашу блендера і подрібнити, а потім повернути в каструлю.

В суп додати мелений білий перець і сіль – на власний смак. Все гарненько перемішати.

Потім додати в каструлю обсмажений часник, ще раз добре перемішати і на самому малому вогні, постійно помішуючи, прогріти суп-пюре з сочевиці 2-3 хвилини.

Зелень кінзи перебрати, добре промити і обсушити, скориставшись серветкою або паперовим рушником. Подрібнити кінзу ножицями для зелені або дрібно порубати ножем.

Розлити суп в глибокі тарілки, посипати кінзою і можна подавати до столу. Цей суп з червоною сочевицею, рецепт якого користується незмінною популярністю у прихильників вегетаріанства, чудово поєднується з різними пряними коржами і скибками гарячого, щойно спеченого хліба. Ідеально підходить це блюдо і для пісного столу, оскільки в ньому достатньо вітамінів, цінних мінеральних речовин. Хіба що вершкове масло в рецепті потрібно буде замінити на рослинне.

Радимо ознайомитися також з іншим рецептом супу-пюре (склад: горох, м’ясо, гарбуз) – http://www.edana.ru/recept-supa-pyure-iz-tykvy-goroxa-i-myasa.html.

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт