Український борщ з буряком і яйцем

Як би не хотіла йти зима з наших сердець, їй довелося це зробити. На зміну в наші дорогоцінні серця прийшла весна, зі своєю любов’ю і теплом. За вікнами наших будинків нарешті заграло сонечко своїми теплими променями, квіти розцвітають просто на очах, і від цього стає на душі ще тепліше.

З кожним днем стає все більше зелені – як на городі, так і на ринку. Ось і сьогодні я відвідала ринок, прилавки вже тішать різноманіттям першої зелені і овочів. Яскрава редиска привертає погляд своїм насиченим кольором, манять свіжістю тепличні огірочки, щавель зелений з грядки. На ньому я і зупинила свій погляд. Вирішила купити його, щоб зварити зелений борщ. Але коли прийшла додому, зрозуміла, що двох пучків для зеленого борщу явно дуже мало – вийде зовсім ненасиченим і без потрібної кислинки. А адже саме її ми і цінуємо в зеленому супі.

І тоді мені прийшла в голову думка, що я буду варити український борщ, червоний, але в нього додам щавель і яйця. Я думаю, що щавель зовсім не зіпсує червоний борщ, а лише додасть йому трішечки приємного кислого смаку і насиченості.

Щавель користується великою популярністю серед дачників. Це рослина зовсім не примхлива до світла, може рости як на сонці, так і в тіні. Він з’являється ранньою весною і багатий такими як вітамінами В1, С, РР, також у ньому містяться калій, фосфор, йод, залізо, мідь, щавлева кислота – те, що потрібно організму після зимової нестачі вітамінів. Але найголовніше, росте він до самої пізньої осені. Так що протягом усього літа можна сміливо консервувати щавель в банки, щоб взимку варити зелений суп і згадувати про тепле й сонячне літо.

Але давайте все-таки згадаємо наш рецепт українського червоного борщу, який будемо готувати з невеликими змінами.

Червоний борщ – це, як відомо, уособлення української кухні, її символ і гордість. До цього ситного і смачного першого страви в Україні завжди ставилися з повагою. І кожна господиня обов’язково знала кілька рецептів приготування борщу. Але якими б вони не були, головним вимогою завжди залишалася густота. Щоб борщ вийшов густим і наваристим, до нього додавали і гриби і квасолю. Зустрічаються навіть варіанти з чорносливом і… сушеними грушами! А в моєму випадку для густоти будуть використовуватися курячі яйця і свіженький щавель – такий от своєрідний особистий внесок у рецептурну історію українського борщу.

Час приготування складе 1,5 години. Довго, звичайно, але якщо варите борщ, поспішати не варто. Це блюдо вимагає в приготуванні всебічності і послідовності.

Кількість порцій – 6 штук.

Необхідні інгредієнти

Кістку з м’ясом (вага прикидывайте самі. Любите понаваристее – беріть більше).
Картопля – 5 штук.
Морква – 1 штука.
Буряк – 2 шт.
Цибулина – 2 штуки.
Капуста білокачанна – 350 грамів.
Щавель зелений – 2 пучка.
Яйця курячі – 3 штуки.
Томатний сік домашній – 250 мл
Олія соняшникова – 3 столові ложки.
Сіль і перець за бажанням.

Перше блюдо з яйцем, щавлем, картоплею і капустою можна приготувати без м’яса і буряків. Рецепт пісного варіанти можна переглянути у статті «Зелений борщ зі щавлем».

Як приготувати український борщ: докладний рецепт

Спочатку, як і належить, підготуємо всі необхідні для борщу інгредієнти.

В глибоку каструлю наллємо холодної води і помістимо в неї кістка з м’ясом – для бульйону. Після чого посолити, щоб сіль витягла всі жири з м’яса – тоді бульйон вийде наваристим. І ставимо на вогонь, приблизно на годину до закипання. Як тільки бульйон закипить, убавим вогонь і залишимо ще приблизно на 15 хвилин.

Поки вариться бульйон, займемося підготовкою овочів. Всі овочі миємо й чистимо.

Буряк натираємо на крупній тертці, після ділимо її на дві частини. Додамо одну частину в готовий бульйон – вона і дасть насичений червоний колір, яким славиться український борщ. Але саму буряк будемо виварювати практично до білого кольору.

також Морква натремо на тертці.

Лук очистимо і поріжемо як можна дрібніше – для засмажки. Не забувайте періодично занурювати ніж, яким ріжете цибулю, в холодну воду. Так можна буде уникнути появи сліз.

Картоплю поріжемо середніми скибочками.

Візьмемо сковороду, наллємо соняшникова олія, але небагато, щоб борщ вийшов нежирним на смак. Як тільки масло прогріється, акуратно помістимо туди натерту моркву, злегка обсмажимо її. Слідом відправляємо і нарізану цибулю.

Залишаємо засмажку на легкий вогонь трохи потомитися.

Паралельно в окремому посуді поставимо варитися на плиту яйця.

Після того як буряк придбає в бульйоні майже білий колір, можна додати картоплю.

Повертаємося до нашої засмажки. Коли вона почне грати золотистим кольором, додамо до неї другу частину буряків. До речі, вміння правильно приготувати її – майже стовідсоткова гарантія того, що український борщ, рецепт з фото якого ми з вами зараз освоюємо, вийде на славу.

до Речі, для страв, в яких потрібна така ось зажарка, існує особливий спосіб її приготування. Рідко, правда, використовуваний господинями. Це коли вона практично запікається в духовці до глянцевого блиску. Називається такий вид засмажки «бресс».

Після того як буряк в засмажки підрум’яниться, наллємо томатний сік або додамо томатну пасту, розведену водою.

Відправимо далі нудитися на вогонь. Зажарка в кінці по консистенції повинна нагадувати кашу.

Варені яйця знімемо з плити і відправимо під холодну воду, після чого почистимо і поріжемо.

Щавель зелений поріжемо в самому кінці, коли борщ буде практично готовий.

Капусту білокачанну я ріжу з допомогою шатківниці, вона виходить один в один. Але можна і посікти ножем.

Коли зажарка готова, відправляємо її в каструлю з бульйоном і картоплею, слідом кладемо нашатковану капусту і порізаний щавель.

В самому кінці додаємо варені яйця. Борщ залишаємо варитися до готовності капусти. Не забуваємо також приправити його спеціями і посолити.

Якщо є бажання, можна заправити борщ салом, товченим з часником. Робиться це так: невеликий шматочок сала (можна використовувати як свіже, так і солоне) нарізати дрібними кубиками, посолити, додати пропущений через прес зубчик часнику і гарненько розтерти. Потім цю масу додаємо в борщ. Можна обійтися і без часнику – просто розтерти з сіллю і меленим перцем.

Готовий борщ подавати зі сметаною і зеленню.

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт