Узбецький плов: справжній, як приготувати в казані плов по-узбецьки

Плов – це дуже популярна страва азіатської кухні. Приготування цієї страви присвячені не тільки великі форуми в інтернеті, але і численні передачі на телебаченні. У цій статті я розповім, як приготувати узбецький плов, який є найпопулярнішим в нашій сучасній кухні.

Рецепт узбецького плову на 4 порції:

  • М’ясо 600 г
  • Рис 300 г (1,5 склянки)
  • Цибуля 150 г
  • Морква 150 г
  • Вода-2 склянки
  • Масло рослинне або суміш з тваринним жиром 150 г
  • Чорнослив 4 шт.
  • Зелень 40 г
  • Сіль, перець за смаком

У чому ж відмінність узбецького плову від «не узбецького», і як приготувати справжній узбецький плов? У всіх друкованих джерелах зазначено, що головною відмінною рисою узбецького плову є спільне приготування м’яса і рису. Рис готується не окремо, як наприклад, плов з мідіями, а з’єднаний з м’ясом і овочами.

Далі в співвідношенні продуктів є істотні відмінності, які сильно впливають на смак плову. Такого я навіть у борщах не спостерігав, при всьому їх різноманітті. У деяких рецептах рису може бути в 2 рази менше, ніж м’яса, в інших навпаки – рису більше мало не наполовину. Те ж стосується і овочів. В моєму рецепті узбецький плов вийшов досить збалансованим, розсипчастим і смачним. Спробуйте, не пошкодуєте.

Підготуємо м’ясо для узбецького плову. Нарізаємо його шматками по 50 р. Розміри м’яса в різних рецептах так само різні і менше 20 г я не зустрічав. До речі, узбеки використовують для приготування плову баранину, так як є мусульманами. Так як я не мусульманин, то з чистою совістю взяв свинину.

М’ясо потрібно обсмажити в казанку до золотистої скоринки. До речі – товстостінний казан з будь-якого матеріалу, а не каструля – це запорука вдалого плову. Багато хто так і шукають цей рецепт в інтернеті: Узбецький плов в казані.

Поки обсмажується м’ясо, наріжемо овочі: цибулю – півкільцями, моркву – тонкими брусочками.

У обсмажене м’ясо закладаємо овочі і смажимо ще 5 хвилин.

Поки овочі обсмажуються, промиваємо рис. З приводу вибору сорту рису так само багато суперечок. Особисто я беру пропарений, жовтого кольору, який 100% не злипнеться.

Рис викладаємо зверху на м’ясо і заливаємо водою. Всуває чорнослив і тушкуємо під закритою кришкою 15-20 хвилин. Волога до цього часу повинна випаруватися вся.

Тепер треба казан з нашим узбецьким пловом загорнути в товсте ковдру і залишити на 20 хвилин. Рис до цього часу повністю приготуватися.

Так само багато сперечаються, заважати або не заважати плов під час варіння? Я не заважав. Кількість жиру, що я взяв для приготування плову цілком дозволяє цього не робити і у мене точно нічого не пригоріло. Але якщо акуратно перемішати плов 2-3 рази, то нічого страшного не станеться, різотто він не перетвориться.

При подачі зверху на рис укладається м’ясо і посипається зеленню. Екимли иштиха! (Приємного апетиту по-узбецьки). Якщо ви знаєте, як приготувати узбецький плов по-іншому, пишіть в коментарі.

Залишити відповідь

Ім’я *
Email *
Сайт