Як приготувати тісто для самси

Склад:

  • Борошно пшеничне – 800 г
  • Вода – 400 мл
  • Курдючний жир – 100 г
  • Сіль – за смаком

Серед таких популярних узбецьких блюд як плов або манти, своє почесне місце займає самса. Це смачні і соковиті пиріжки трикутної форми, які втамовують голод. І хоча таке блюдо готується в спеціальній печі, сучасні господині вже давно наблизились до ідеалу традиційної самси і готують її в домашніх умовах в звичайній духовці. А чому б і ні?

Складності в цьому немає абсолютно ніякої, а от апетитний зовнішній вигляд і чудовий смак і аромат таких пиріжків, ваші рідні і близькі точно оцінять. Для приготування самси можна використовувати як прісне, так і дріжджове безопарне тісто, але частіше всього використовують прісне листкове. От про них сьогодні і піде мова.

Спосіб приготування:

  1. Розчиніть сіль у зазначеній кількості води.
  2. З борошна і підсоленої води замісити круте тісто.
  3. Накрийте його рушником і залиште на 30-40 хвилин. Протягом цього часу періодично розминайте його.
  4. Тепер візьміть курдючий жир і наріжте його невеликими кубиками (сторона приблизно 1 см). Для тих, хто не знає, пояснюю, що курдючий жир – це баранячий жир, який відкладається в районі хвоста. Його досить часто використовують для обжарювання м’яса в казані для плову або інших східних страв.
  5. Розігрійте сковороду і обсмажте шматочки жиру до золотистого кольору. Після чого злийте розтоплений жир в невелику ємність. Пізніше ми будемо змащувати їм шари тіста. Хотілося б зазначити, що курдюк можна замінити звичайним баранячим жиром, олією або топленим вершковим, але традиційно самсу готують саме з курдюком.
  6. Візьміть тісто, розділіть його на 4 однакові частини.
  7. Розкачайте перший шматочок тесту в пласт товщиною 1 мм, Змастіть її жиром.
  8. Аналогічно розкачайте другий шматок тіста, укласти його поверх першого і також змастіть розтопленим жиром.
  9. Повторити подібні дії з наступними шматками тіста.
  10. У вас повинен вийти листковий промаслений пласт. Щільно скрутіть його у вигляді рулету.
  11. Викладіть на велике блюдо у вигляді равлика або півкола, накрийте харчовою плівкою і приберіть в холодильник на 30-60 хвилин.
  12. Після закінчення зазначеного часу дістаньте тісто і розріжте на невеликі шматочки для приготування самси.
  13. Поки тісто в холодильнику саме час зайнятися начинкою. Впевнена, що у вас все вийде!

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт