Як замаринувати маслюки за 1,5 години

Майже всі європейські господині в сезон літньо-осіннього достатку роблять запаси, які чудово виручають в холодну пору року, допомагаючи урізноманітнити меню. У Росії однією з найулюбленіших заготовок завжди були гриби солоні, сушені, мариновані. Підходять для цієї мети різні дари лісу, але соковиті, тануть у роті маслюки – поза конкуренцією.

Ще наші предки-слов’яни наприкінці літа масово вирушали в найближчі соснові або змішані ліси – саме там, на сухих сонячних узліссях, можна було зібрати багатий урожай. Поради про те, як правильно його приготувати і зберегти, століттями передаються від покоління до покоління – сьогодні, навіть не замислюючись про такий наступності, господині вчать один одного маринувати маслюки за рецептом прапрабабусь.

Смакота з користю і без ризику для фігури

У порівнянні з багатьма своїми «благородними родичами» маслюк здатний чудово засвоюватися – салат з таких грибів виходить поживним, багатим необхідними людині органічними кислотами. При цьому власне калорійність маринованих маслюків виключно мала – в межах 15 ккал на стограмову порцію.

Це практично абсолютний мінімум, більш дієтичним продуктом можна вважати хіба що селера або морську капусту. Для порівняння: сто грамів кропу збагатять організм на 40 ккал, відвареної буряків – на 50 ккал, а тарілка гарбузової каші «подарує» майже 90 ккал. Вирішуючи маринувати маслюки на зиму, ми забезпечуємо себе відмінною вітамінної закускою, яка не стане причиною появи хоч одного зайвого грама, додаткового сантиметри на талії.

Інгредієнти:

  • маслюки;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • оцет 9% – 3 ст. л.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • перець горошком – 5-10 шт.

Інгредієнти вказані з розрахунку на 1 літр маринаду.

Приготування

Гриби ретельно промити. І, якщо є бажання, очистити капелюшки від плівки. Я плівку не счищала і обіцяної в рецептах з інтернету гіркоти не відчула. Гриби вийшли дуже смачними! Так сенс витрачати час на непотрібну очищення? Звичайно, можливо, це вид маслюків у мене такий був, адже їх існує кілька.

Будь рецепт маринованих маслюків на зиму передбачає в якості першої стадії попередню підготовку. Необхідно перебрати гриби – відсортувати великі від маленьких. Маленькі опеньки я консервувала окремо від великих.

Великі гриби розрізати на частини (врахуйте, що при варінні маслюки зменшаться майже вдвічі, тому дрібнити занадто не слід).

Відправляємо підготовлені маслюки в каструлю, заливаємо холодною водою. Ставимо на вогонь і даємо їм закипіти. Як тільки гриби закипіли, відкидаємо їх на друшляк. Потім знову кладемо їх в каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння, відкидаємо на друшляк. І так 3 рази, тобто перш, ніж готувати маринад гриби повинні побувати в 3 водах до закипання кожній.

Заливаємо маслюки 4 водою (це вже буде рідина для маринаду). Води потрібно налити, попередньо відмірявши обсяг + врахувати те, що невелика частина рідини може випаруватися під час варіння. Робиться це для того, щоб знати, скільки необхідно додати в маринад інгредієнтів (в рецепті дані вказівки з розрахунку на 1 літр води). Взагалі, саме у цій частині дотримання точного рецепту – найважливіша умова того, як правильно маринувати маслюки.

Отже:

Варимо наші гриби 30 хвилин. Потім додаємо спеції – сіль, цукор, часник (попередньо нарізані зубчики на 3-4 частини), лавровий лист, перець. Варимо ще 10 хвилин.

Потім маринад додаємо оцет. Кип’ятимо 3 хвилини і вимикаємо вогонь. Гриби готові! Залишилося тільки розкласти по банках.

Чисті банки стерилізуємо над парою протягом 10-15 хвилин. Кип’ятимо кришки те ж кількість часу.

Виловлюємо з маринаду гриби ополоником або ложкою (посуд повинна бути стерильною!), розкладаємо по банках і заливаємо маринадом, в якому варилися гриби. Маринад повинен покривати гриби повністю! Слідкуйте за верхівкою, щоб маслюки повністю «потонули».

Закатати банки стерильними кришками, перевернути їх догори ногами і укутати шубою до повного охолодження.

Гриби готові до вживання через 5-7 днів!

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт