Закуска з лаваша з помідорно-сирною начинкою

У Вірменії лаваш споконвіку і донині – всьому голова. Він – основа всього благоденства, найвища цінність і національного столу зокрема, і національної культури загалом. Про шанобливому ставленні до нього свідчить безліч фактів. Наприклад, на Великдень його носять до церкви – як аналог наших пасок, а на весілля, з побажаннями щастя, багатства і процвітання, накидають нареченим на плечі, перед тим як ті переступлять поріг будинку майбутнього чоловіка.

За старовинними традиціями, приготуванням лаваша займається не одна жінка, а кілька. Це можуть бути члени однієї сім’ї або просто сусідки-подруги. При цьому у кожної своя, особлива функція.

Не знаю, як зараз, але колись лаваш випікали «про запас» – у великих кількостях. Наприклад, на зиму. У холодну пору року такий «стратегічний запас» дозволяє істотно економити на паливі. Лаваш без проблем зберігався кілька місяців, а перед вживанням його потрібно було всього лише полити чистою водою, дати полежати – і він був готовий до вживання.

останнім часом широкої популярністю користуються різноманітні рулети з лаваша. Але сучасним це блюдо навряд чи можна назвати, у Вірменії так використовують лаваш здавна – загортають у нього всіляку начинку і подають до столу. Найпоширеніший варіант – сир і зелень. Наші господині, напевно, просто «осучаснили» подачу – нарізку на рулети, ну і, звичайно, варіанти начинок – зараз в лаваш можна покласти все що завгодно. Особисто мені знайомі більше 20 рецептів начинки, але впевнена, що їх набагато більше.

Таку закуску, як традиційні рулети з лаваша, можна їсти в холодному і в гарячому вигляді. Якщо закуска з лаваша з начинкою зроблена за рецептом – правильно і красиво – не гріх її і на святковий стіл подати.

Ще один «плюс» таких закусок – з величезної кількості можна вибрати цілком дієтичний і корисний для організму рецепт. От сьогодні, приміром, якраз з таких. По-перше, сам по собі лаваш – поживний і некалорійний. У його складі зазвичай містяться тільки вода, трохи солі і борошно. На батьківщині лаваша вважається, що приготований за всіма правилами, він сприяє поліпшенню травлення, підвищує імунітет. По-друге, сирні палички, зелень, овочі та інші інгредієнти теж особливо калорійними не назвеш. Так що загроза для талії, як бачите, немає. Тому можете сміливо приступати до приготування корисних диво-рулетиків.
Що вам знадобиться?

Інгредієнти:

аркуш тонкого бездріжджового лаваша;
сирні палички;
свіжий помідор;
зелень будь-яка (але обов’язково повинна бути кінза);
італійський соус «базилико песто»;
вершкове масло.

Точну кількість всіх інгредієнтів не привожу, тому що їх можна варіювати самостійно – в залежності від того, яка кількість рулетиків ви хочете приготувати.

Як приготувати лаваш з сиром і зеленню

Приготування цієї страви займе всього лише 10 хвилин – вдалий варіант, наприклад, для швидкого вечері, сніданку, перекусу або у разі нежданих гостей.

Сирні палички расслоите уздовж на кілька смужок, помідор поріжте соломкою і дрібно нарубаєте всю зелень.

Купуючи сирні палички, зверніть увагу, щоб вони були свіжими – тоді вони будуть розшаровуватися без проблем. Замість сирних паличок можна купити звичайний сир чечел і теж розшарувати.

Наріжте лаваш шматочками розміром приблизно 10х10 сантиметрів і промажте кожен шматочок дуже тонким шаром соусу «песто».

Вздовж краю шматочки лаваша покладіть кілька смужок сиру, розподіліть вздовж нарізаний помідор і присипте зеленню. Зелені в даному блюді краще не шкодувати, вона буде головним (і що важливо – натуральним) «ароматизатором» закуски з лаваша з начинкою.

Коли вся начинка буде рівно розкладена, починаємо акуратно загортати лаваші в рулет. З-за того, що одна сторона промазала соусом, край рулету повинен добре прилипнути, на всякий випадок притисніть його, коли будете викладати на тарілку.

Потім крутіть наступний рулет. Взагалі-то розміри таких рулетів можуть бути будь-якими, якщо вам зручно – можна лаваш розрізати на 2 частини і загортати більш довгі палички, а потім розрізати їх, можна взагалі не різати. Правда, в останньому випадку не дуже зручно скручувати лаваші в рулет – занадто довгим він виходить.

Якщо ви робите таку закуску з лаваша з начинкою на пікніку – можна відразу ж їсти їх, а можна з холодної закуски зробити повноцінну гарячу.

У домашніх умовах, коли всі рулетики будуть підготовлені, розтопіть на сковороді шматочок вершкового масла. Покладіть рулети в сковороду так, щоб зовнішній край лаваша виявився знизу – це ще надійніше «скрипить» їх.

Смажте під кришкою спочатку з одного боку, а потім переверніть на іншу, щоб рулети підрум’янилися (смажте по 1-2 хвилини з кожної сторони).

Під час приготування обов’язково накривайте сковороду кришкою. Нам важливо не тільки щоб закуска з лаваша з начинкою обсмажилася, головне – щоб розплавився сир всередині рулету. Тому не кладіть сир цілої паличкою – обов’язково расслаивайте її, так він швидше розтане на сковороді і «зв’яже» між собою всю нарізану зелень і помідор.

Коли рулети з лаваша будуть піддаватися термічній обробці – зелень віддасть начинці свій аромат. В результаті у вас вийде не тільки красива, хрустка скоринка, але і чудовий пряний запах закуски.

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт