Запечений сом в духовці. Як приготувати сома з картоплею. Приготування сома з грибами

Запечений сом з грибами в томатному соусі – це досить складне блюдо для початківців кухарів. Складність полягає в приготуванні соусу. Він готується в 2 етапи. Тому часу потрібно витратити багато. Але повірте, запечений сом в духовці цього варто.

Запеченого сома я готую у вихідний день. У статті постараюся описувати приготування поетапно, щоб ви змогли приготувати сом з грибами максимально швидко.

Приготування сома в духовці вимагає таких продуктів:

  • Сом – 800 гр.
  • Вода (для припуск. соус) – 270 мл
  • Масло – 50 гр.
  • Борошно (пасероване) – 25 гр.
  • Бульйон – 750 мл
  • Томат пюре – 250 гр.
  • Морква – 40 гр.
  • Цибуля – 40 гр.
  • Корінь петрушки – 30 гр.
  • Цукор – 10 гр.
  • Лимон – 1 колечко.
  • Перець горошком – 5 шт.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сир – 100 гр.
  • Гриби – 250 гр.
  • Часник 3 зубчики
  • Сіль

Перед тим, як приготувати сома в духовці, опрацюємо його. Сома потрібно очистити від слизу.

Видалити голову і нутрощі.

Порізати на порційні шматки.

Далі рибу припускаємо протягом 10 хвилин.

зливаємо Бульйон. Так як бульйон у нас концентрований, розводимо його окропом до обсягу 750 мл. Це кількість нам знадобиться для приготування соусу.

Тепер перейдемо до приготування соусу для запікання сома. Соус потрібен томатний з грибами. Цей соус готується як похідний від томатного соусу. Тому в першу чергу переходимо до приготування томатного соусу на рибному бульйоні.

Соус томатний для запікання сома

Нарізаємо цибулю кубиками, а моркву і корінь петрушки натираємо на тертку.

На розігріту з жиром сковорідку викладаємо цибулю, через 3 хвилини – коріння і морква, так як морква смажиться швидше, ніж цибуля. Якщо її покласти раніше, то вона може просто згоріти. Коли овочі підсмажаться до світло-золотистого кольору, кладемо томатну пасту і смажимо ще 5 хвилин.

Коли ви додали в нашу овочеву пасеровку томатну пасту, відразу починаємо робити білу борошняну пасеровку на вершковому маслі. Для цього в розігріте масло всипаємо борошно і злегка обсмажуємо.

Далі додаємо рибний бульйон, доводимо до кипіння.

Кладемо овочеву пасеровку з томатом, яку ми вище приготували, лимон, лавровий лист, перець горошком, цукор, сіль і варимо 20-30 хвилин.

Поки вариться томатний соус, ставимо варити картоплю. Я його вже заздалегідь отварил.

Томатний соус з грибами для запікання сома

Поки вариться картопля, готуємо продукти для томатного соусу з грибами. Для його приготування нам знадобиться весь наш томатний соус, гриби і цибулю з часником.
Пасеруємо цибулю, додаємо гриби.

Я взяв відварні маслюки і обсмажуємо 10-15 хвилин. Далі додаємо цибулю з грибами в томатний соус і варимо 10-15 хвилин.

За 5 хвилин до готовності додаємо часник.
Поки вариться томатний соус з грибами можна запалити духовку і нарізати кільцями відварну картоплю.

Також можна натерти сир.
Нарешті-то приступаємо до фінального етапу – як запекти сома в духовці. На дно сковороди викладаємо трохи томатного соусу з грибами

Зверху викласти шматочки сома.

Картопля відварна, нарізаний шматочками. До речі, це блюдо можна назвати і сом з картоплею в духовці

Заливаємо все соусом

Посипаємо зверху тертим сиром.

Приготування сома в духовці триває 40 хвилин при температурі 200 градусів. Ось такий виходить запечений сом!

Приготування сома запеченого в томатному соусі з грибами закінчилося через 3,5 години. Жінка бідкається, що так довго. А мені все одно. Це блюдо коштує того, щоб провести чудовий вечеря зі своєю другою половинкою і за келихом «білого»!!!

Залишити відповідь

Ім’я *
E-mail *
Сайт